Dragan Bjelogrlić: "Jugoslavija je bila velika ideja kojoj balkanski narodi nisu dorasli"

Objavljeno: . u kategoriji Estrada i Jet set

"Prostor prepun kontroverzi, apsurda, mesto gde se ljubav i mržnja drže ruku pod ruku i neprestano dopunjuju, ambijent u kome se nesvakidašnje gostoprimstvo i srdačnost za tren oka pretvore u nezapamćenu surovost i nasilje."

Jugoslavija je bila jedna velika ideja kojoj balkanski narodi koji su je činili nisu bili dorasli. Da je ta ideja teško ostvariva, postalo je jasno veoma brzo. Upravo krajem dvadesetih godina prošlog veka, sve je već počelo da ključa", rekao je glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić u intervjuu za "Večernje novosti".

On kaže da, kada se baci pogled u tadašnje arhive, čovek lako dođe do zaključka da kralj Aleksandar nije imao nikakve šanse da preživi.

"Svi su hteli da ga ubiju - i ustaše, i VMRO-ovci, i Talijani, i Nemci, i komunisti. A ako u kralju Aleksandru prepoznamo simbol jugoslovenstva, vidimo i da je ta velika ideja već tada bila osuđena na propast", kaže Bjelogrlić.

Povodom "sveopšte prihvaćenosti" i uspeha serije "Senke nad Balkanom" Bjelogrlić kaže da je Balkan neiscrpna tema, u svakom smislu.

"Prostor prepun kontroverzi, apsurda, mesto gde se ljubav i mržnja drže ruku pod ruku i neprestano dopunjuju, ambijent u kome se nesvakidašnje gostoprimstvo i srdačnost za tren oka pretvore u nezapamćenu surovost i nasilje. Nekoliko nacionalnosti žive jedne pored drugih, a sve potiču najverovatnije od jednog istog naroda, i mrze se i ubijaju dokazujući da su upravo oni taj 'pranarod' od koga su ovi drugi nastali. Idealno za umetnost, teško za život", kaže on.

Na konstataciju da se serija jedino ne emituje u Hrvatskoj, da je tamo izazvala velike polemike, a sve to zbog lika Anta Pavelića, te da je Bjelogrlić zabranio emitovanje u susednoj zemlji, on kaže da je istina - jednostavna.

"Nijedna od hrvatskih televizija do sada nije pokazala interesovanje za emitovanje serije. Niti sam zabranio emitovanje, niti to mogu da uradim! Ali, ako se uzme u obzir da postoji veliko interesovanje stranih kompanija  da otkupe svetska prava za prikazivanje 'Senki nad Balkanom' i da su pregovori u toku, sve te kompanije zahtevaju da se serija putem kablovskih operatera ne emituje van teritorija za koje su kupljena prava. Ja sam samo insistirao da se ta stvar dosledno sprovede, i zbog toga je signal RTS 'zamračen' ili 'skremblovan' na svim teritorijama van Srbije, za koje nisu kupljena prava. Tako je urađeno za sve zemlje, pa i za Hrvatsku", rekao je Bjelogrlić.

On zaključuje da uspeh serije ohrabruje i daje nadu.

"Tim novim generacijama koje su počele da dižu ruke od Srbije, mireći se sa sudbinom da ovde prolaze samo banalni i jeftini sadržaji, i da je primitivizam nešto što je postalo konstanta našeg društva, ova serija daje nadu da možemo nešto pozitivno da menjamo. Zato je veoma važno što je RTS kao javni servis prepoznao to, i što se takav sadržaj emituje nedeljom uveče upravo na najvažnijem nacionalnom kanalu. Činjenica da jedna drugačija, nova televizijska estetika ima toliku prihvaćenost i interesovanje u Srbiji i regionu je važan događaj, jer negira lažnu tezu da ljudi ovde 'vole da gledaju prostotu'. Koliko god su hteli da otupave ovaj naš narod ti konstruktori pogubnog projekta za poništavanje građanskog vaspitanja, intelekta i mozga, ipak nisu uspeli."

Večernje novosti

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

16-10-2018
Istorijska šansa na koju STARI GRAD čeka decenijama: NAREDNE GODINE KREĆE ISKOPAVANJE HENDEKA
16-10-2018
Propao plan atentatora: Snajperisti htjeli da pucaju na predsjednika Dodika
16-10-2018
Vic koji je hit u regionu: Pitali Komšića je li Hrvat ili Bošnjak
WEB design