Kako da vaše dijete zavoli voće i povrće?

Objavljeno: . u kategoriji Hrana i piće

Ako i vaše dijete odbija jesti voće i povrće, znajte da niste jedini. Mnogi se roditelji žale kako njihova djeca jedu premalo voća i povrća i nemaju ideje kako bi to poboljšali. Dijete bi svaki dan trebalo pojesti od 4 do 5 porcija voća i povrća, računajući bez krumpira. Ako ste i vi među onima kojima trebaju ideje kako da vaše dijete zavoli voćne i povrtne obroke, u nastavku pročitajte korisne savjete.

Povedite djecu na pijacu

Naučne studije su dokazale kako djeca koja redovito u društvu roditelja posjećuju pijacu, više vole voće i povrće od onih koje roditelji ne vode sa sobom. Prvom prilikom povedite dijete u kupovinu i objasnite mu šta ste sve to zapravo kupili, kako se voće i povrće zove i po čemu je posebno. Dopustite djetetu da izabere voće i povrće po svojoj želji, a vi sljedeći dan upravo to pripremite za obrok. Djeca jako vole takozvano "baby povrće" pa uvijek odaberite upravo takvo, baby spanać, mini pradajz ili kukuruz. 

Uključite djecu u pripremu obroka

Jeste li znali da djeca koja provode aktivno vrijeme s roditeljima u kuhinji više vole voće i povrće od onih koji ne učestvuju u pripremi obroka? Stoga, umjesto da dijete sjedi pred televizorom dok ste vi u kuhinji, uključite ga u pripremu obroka. Naravno da ćete pripaziti na sigurnost vašeg djeteta u kuhinji, a odlična ideja je da nabavite maleni plastični nožić, dasku za rezanje, malene posude... I ovdje vrijedi mini pravilo. Djeca će uživati u tome da rade isto što i vi. Slobodno im dajte da plastičnim nožićem, nasjeckaju začinsko bilje, šampinjone ili mini paradajz. Isto tako, angažujte ih da vam pomognu u pronalasku zanimljivih recepata online, pohvalite ih i zahvalite im što su vam pomogli. Ovo može biti odličan način da provedete vrijeme s djecom, a ona će uz to zavoljeti voće i povrće i osjećati se korisno. Uz ove male korake, učit će se odgovornosti i važnosti pomaganja.

Dječji obrok poslužite na malim tanjirima

Pripazite na to kako i gdje servirate dječje obroke. Ako u velikom tanjuru pred dijete stavite hranu jednolične boje, dijete neće biti nimalo oduševljeno. Dječji obrok poslužite u malenim tanjirima i obrocima. Hrana neka bude što šarenija i ljepše posložena kako bi djetetu obrok izgledao primamljivije. Ne morate pretjerivati s količinama voća i povrća. Ovako ćete biti sigurni da su pojeli svoje porcije voća i povrća na dan pa iako se radi o manjim porcijama.

Djeca vole šarene boje

Uvijek kada planirate i pripremate obrok za dijete, neka bude različitih boja (crveno, narančasto, ljubičasto, zeleno...) Ako se obrok ipak sastoji od samo jedne boje, poigrajte se dekoracijama drugog povrća kojeg možete narezati na razne načine. Tako će obrok biti djetetu vizualno zanimljiv, a to će ga potaknuti i na to da sve pojede.

Kreativnost na djelu

Kada servirate dječji obrok, pokušajte biti što kreativniji. Od sosa od paradajza napravite smajli, zdrave uštipke s bundevicama pripremite u zanimljivim kalupima, od pirinča napravite snješka kojeg možete oživjeti mrkvom koja mu može poslužiti za nos i maslinama koje mogu biti njegova kapa. Nabavite kalupe za pečenje u omiljenim likovima vašeg djeteta (iz crtaća, filmova, igara).

Posadite biljke i zajedno ih berite

Naučne studije su dokazale da ako djecu uključite u uzgoj biljaka, bit će sklonija i jesti ih. Ako nemate baštu, posadite začinsko bilje u svojoj kuhinji ili na balkonu. Uključite djecu u proces sadnje, zalijevanja i njege biljaka. Neka svakoga dana s vama provjere kako biljke napreduju, a kada biljke budu spremne, dopustite im da ih i sami uberu onako kako ćete im vi to pokazati. Ako imate balkon, posadite mini paradajz. Djeca će biti oduševljena čim ugledaju prve plodove.

Pričajte djeci o tome koliko je voće i povrće zdravo

Ako ćete djecu strašiti pričama da neće biti zdravi ako ne jedu voće i povrće, stvorit ćete im negativnu asocijaciju na voćne i povrtne obroke, a ako ćete im stručno objasniti zašto je pojedino voće i povrće dobro za njihovo zdravlje, to vjerojatno neće razumjeti. Stoga, prilagodite se njihovim godinama i recite im da će biti snažni kao Popaj ako budu jeli spanać, da će brzo rasti i biti puni energije za igru ako će jesti povrće ili da će vidjeti poput Supermana ako budu jeli mrkvu. Važno je da im date pozitivnu motivaciju.

Budite najveći uzor svom djetetu

Iako vaše dijete sigurno ima svoje uzore u omiljenim junacima iz crtanih filmova i kompjuterskih igara, vi kao roditelj ste mu ipak najveći uzor. Ako i vi ne jedete voće i povrće, teško da isto možete očekivati i od svoje djece. Stoga, svaki put kada jedete, jedite voće i povrće s oduševljenjem. Uživajte u zalogajima pa će tako i vaše dijete poželjeti okusiti nešto što je i vama toliko ukusno.

 

Autor teksta: Alisa M.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
WEB design