Stvari koje morate znati prije rezervacije avio karte

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

Kao i mnoge stvari koje kupujete u radnjama, avionske karte imaju svoju osnovnu cijenu, ali i takse koje se uračunavaju u konačnu cijenu. Kompanije često navedu samo osnovnu cijenu kako bi privukle kupce, a kasnije naplaćuju brojne aerodromske takse. Saznajte šta sve treba da znate prije rezervacije avionske karte.

Kako pronaći najjeftinije avio karte?

Jeftine avio karte su cilj svakog putnika. Srećom, i kod nas postoje low cost avio kompanije, kod kojih možete rezervisati povratnu kartu do popularnih evropskih destinacija po izrazito niskoj cijeni. Morate pažljivo da tražite i čekate pravi trenutak, ali obavezno je i da imate mnogo slobodnog vremena, kako biste bili fleksibilni da poletite već sutra ili prekosutra.

Povoljne avio karte možete tražiti i na Facebook grupama, gdje se ponude svakog trenutka ažuriraju, pa ko prvi uhvati, može letjeti praktično besplatno. Ipak, najčešće nemamo toliko slobodnog vremena da možemo da putujemo bilo kog dana u godini, pa moramo da kupimo kartu standardnim putem.

Šta sve spada u cijenu karte?

Više od 20% od ukupne cijene karte iznose aerodromske takse. Prije svega, plaća se porez na samu kartu, ali i taksa za slijetanje na svaki aerodrom. Osim toga, plaća se taksa na polijetanje i slijetanje, pa ukoliko imate mnogo presjedanja, put će vas koštati više nego što ste mislili.

Osnovna cijena karte određena je tako da pokriva kerozin za avion, ali i aerodromske plate. Što dovodi do zaključka da sama cijena avio karte nije uopšte skupa, već da takse značajno povećavaju ovu sumu.

Skriveni troškovi na aerodromu

Prtljag je jedan od najvećih troškova. Ukoliko se odlučite za ručni prtljag, on je najčešće besplatan, ali u zavisnosti od toga koliko stvari nosite, može se naplatiti i do 45 dolara. Ako želite da povedete svog psa sa sobom i to ćete morati da platite od 10-100 dolara, u zavisnosti od veličine psa i ostalih karakteristika.

Treća torba čekiranog prtljaga se naplaćuje na svakom aerodromu, a prve dvije ukoliko ste prešli dozvoljen broj kilograma, po koferu. Otkazivanje rezervacije ili pomeranje termina može biti besplatno, ali vas može koštati i 150 dolara, u zavisnosti od procene avio kompanije.

Ukoliko želite na letu da se priključite na WiFi, to možete uraditi za 5 dolara, a ukoliko žellite neograničen pristup, moraćete da izdvojite oko 14 dolara.

Kada rezervišete kartu, tražite najbolje mjesto za sebe. Ukoliko ste posebno izbirljivi oko mjesta, rezervacija vas može stajati čak 200 dolara, a u najjeftinijem slučaju ona je 4 dolara. Ukoliko ne odštampate svoju kartu kod kuće, mnoge avio kompanije će ovo uraditi za vas na aerodromu, ali će srdačno ovu uslugu i naplatiti.

Ljubitelji alkohola moraju da plate piće

Bezalkoholno piće najčešće možete dobiti besplatno u avionu, ali ukoliko želite da popijete fino alkoholno piće, moraćete da platite. Cijene se kreću od 5 do 10 dolara, što je zaista mnogo, posebno ukoliko letite low cost kompanijom i kartu ste platili, na primer, oko 40 dolara.

Od skoro, obroci u avionu su postali kompleksniji, spremljeni sa više pažnje, ali skoro sve avio kompanije ovaj obrok i naplaćaju, odnosno, on ne ulazi u cijenu karte, iako vaš let traje više sati.

Rezervacija online?

Ukoliko rezervišete preko telefona ili na licu mjesta, mnoge avio kompanije će vam naplatiti taksu za ovu uslugu. Sa druge strane, ukoliko rezervišete online, uštedećete bar na ovim taksama. Čekirajte se online, kako biste izbjegli plaćanje i ove takse na aerodromu, i smanjite sebi broj obaveza i stres oko polijetanja.

Ako sagledamo sve ovo prethodno napisano, izgleda da smo još uvijek daleko od one prognoze da će avio karte do Sjedinjenih Amerčkih Država, moći da se kupe za samo 10 evra.

eT

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
09-12-2018
Priče s' kamena: Legenda o Nemanjićima (Video)
WEB design