Pet atrakcija u Pragu koje su obavezna stanica tokom cijele godine

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

Prag je jedan od najljepših gradova centralne Evrope kome se posjetioci, zbog svega što on nudi, uvijek iznova vraćaju. Češka prijestonica je ujedno i najmnogoljudniji grad u ovoj državi, a poznata je i kao Zlatni grad ili Grad tornjeva. Vjeruje se da Prag ima čak 500 tornjeva koji se karakteristično presijavaju na suncu, pa odatle epitet „zlatni“.

 

Par dana u Pragu je malo da bi se obišle sve njegove znamenitosti i upoznale priče koje se kriju iza impozantnih građevina, ali postoji nekoliko atrakcija bez čijeg obilaska ne bi trebalo da napuštate ovaj grad.

Karlov most

Simbol Praga je Karlov most, koji se pruža preko Vltave spajajući Stari grad i centar Malog grada. Turisti se slažu da je most najljepši ljeti, ali i da posmatranje novogodišnjih vatrometa baš sa ovog mjesta ima posebne čari. Ako planirate uskoro da posjetite Prag Nova godina 2019 je odlična prilika za to!

Most čini šesnaest masivnih lukova, a od ukrasa dominiraju barokne skulpture od kojih  najveća predstavlja lik Svetog Jovana Nepomuka. Legenda kaže da se ovaj svještenik u dalekoj prošlosti ogriješio o kralja, zbog čega je u vreći bačen sa mosta. Onog trenutka kada je njegovo tijelo dotaklo rijeku, na površini vode je zasijalo pet zvijezda. Ukoliko se nađete pored ove skulpture, primjetićete da Sv. Jovan Nepomuk ima zlatni oreol sa istaknutih pet zvijezda koje su ga učinile zaštitnikom praških mostova.

Most je namijenjen isključivo pješacima, pruža jedinstven pogled na Vltavu i njene obale, a tokom dana je ispunjen uličnim sviračima, prodavcima i štandovima suvenira. Karlov most je vijekovima bio jedini praški most, a danas preko Vltave prelazi njih dvanaest.

Astronomski sat iz XV vijeka

Ukoliko Karlov most pređete idući od Malog grada ka starom dijelu Praga, odmah nakon prelaska ćete se naći na Starogradskom trgu. Trg je okružen građevinama iz različitih epoha a u njegovom centru se nalazi spomenik Janu Husu, vjerskom reformatoru.

Najveću pažnju ipak privlači Astronomski sat na katedrali Lund. Ova neobična mehanička sprava pokazuje položaj Sunca, Mjeseca i pojedine planete. Oko njega se nalaze razne simbolične figure, a najzanimljivije su one koje predstavljaju apostole. Kada otkuca pun sat, mali prozori iznad sata se otvaraju i pojavljuju se figure dvanaest apostola i Isusa. Kada se svi apostoli prikažu, zlatni petao na vrhu lupa krilima i kukuriče objavljujući tako pun sat. Ostale figure su tvrdica sa vrećom zlata, oholi čovjek koji se ogleda u ogledalu i Turčin koji mrda glavom.

Astronomski sat je počeo da računa vrijeme prije nego što je Kolumbo otkrio Amerikui predstavlja jedno od najvećih blaga češke prijestonice. Turisti imaju mogućnost i da se popnu na kulu gdje se sat nalazi, odakle se pruža pogled na čitav Prag.

Zgrada koja pleše

Plešuća zgrada pripada poslovnim praškim građevinama, a od svih ostalih se izdvaja po zanimljivoj arhitekturi. Zgrada ima potpuno nepravilan oblik koji nejasno podsjeća na par plesača, zbog čega je dobila nadimak “Fred i Džindžer”.  Sva zanimljivost ove kontroverzne građevine naročito dolazi do izražaja uveče kada se popale svjetla.

Zgrada je izgrađena 1997. godine na obali Vltave i ubraja se u jednu od najneobičnijih građevina na svijetu. U njoj je smješteno nekoliko multinacionalnih kompanija, dok se na krovu nalazi luksuzni restoran sa prelijepim pogledom na rijeku i druge moderne građevine.

Plešuća zgrada je prvenstveno bila na meti kritika jer se smatralo da narušava harmoničnu prašku arhitekturu koja obiluje istorijskim motivima. Ipak, ova atrakcija ni na koji način nije narušila ljepotu Starog grada, a danas je jedna od najposjećenijih građevina u Pragu.

Lenonov zid

Ljubitelji slavnih Bitlsa ne propuštaju da obiđu živopisni kvart Male Strane poznat po Lenonovom zidu. Zid je ispunjen Lenonovim portretima, grafitima i porukama koje se vezuju za život slavnog muzičara, iako je tokom komunističke vladavine često bio prefarban u sivu ili bijelu boju. Lenonov zid je tako postao simbol svih protivnika vlasti, koja je redovno narušavala uspomenu na Džona Lenona. Ipak, koliko god puta je bio prefarban, zid je uvijek u rekordnom vremenskom roku bivao ispisan novim motivima i stihovima u čast legendardnog Britanca.

Kuća Franca Kafke

Turisti u Pragu rado obilaze Zlatnu ulicu koja je najpoznatija po kući u kojoj je živio Franc Kafka. Zlatna ulica predstavlja red malih kućica iza kojih se kriju mnoge legende, ali se pouzdano zna da je u u maloj plavoj građevini na broju 22, živio i stvarao čuveni pisac, u društvu svoje sestre.

Čak i ako niste imali priliku da čitate njegova djela, Kafkino prisustvou Pragu ćete itekako osjetiti.Pisac je svoj život proveo u ovom gradu, pa njegov lik možete vidjeti na suvenirima, majicama ali i spomen pločama. Jedna od njih se nalazi pokraj crkve Sv. Nikole. Tabla označava mjesto gdje je pisac rođen, ali od nekadašnje porodične kuće koja je izgorjela,  danas su tu ostala samo ulazna vrata.

Ovo su samo neke od atrakcija zbog kojih Prag važi za jednu od omiljenih evropskih destinacija. Češka prijestonica u sebi krije brojne priče, legende, muzeje i lokacije kojima treba pokloniti pažnju, i upravo je to razlog zašto posjetioci biraju da se iznova vrate u ovaj grad.

D.A./eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design