Kako da vaš garderober uvijek izgleda besprijekorno

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Pune garderobere volimo svi, ali činjenica je da svaka polica predstavlja ozbiljan izazov kada je njihovo održavanje u pitanju. Velika količina odjeće znači bezbroj odjevnih kombinacija ali i mnogo sati provedenih u slaganju i peglanju iste.

 

Ovo se naročito odnosi na one komade koji se lako gužvaju, i koje morate posebno da tretirate zbog specifičanog materijala. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko savjeta za lako održavanje urednog ormana.

Navike koje treba da usvojite kako bi vaša odjeća blistala

Navike nam kroje život, pa su one ključna stvar kada treba da unesemo određene promene u svoju svakodnevicu. Za uredan garderober vam treba samo malo vremena, dobra pegla na paru i odgovarajući prostor za odjeću. Evo navika koje su ključne za urednu odjeću i svjež orman.

#1 Redovno peglajte odjeću

Vjerovatno najgora situacija koja može da vam se desi prije polaska na posao je svježe oprana, ali izgužvana košulja koju ste namijenili baš za taj dan. Iako se savršeno uklapa u vašu odjevnu kombinaciju, ona obično ostane u nekom ćošku jer suviše žurite da biste se bavili peglanjem u tom trenutku.

Ovo je još jedan pokazatelj toga koliko je korisno peglati odjeću odmah nakon pranja. To možete raditi dok gledate omiljenu seriju, čekate da se skuva ručak ili prepričavate sa porodicom protekli dan. Ova navika će vam omogućiti da provedete vikend drugačije i zanimljivije, umjesto da satima peglate odjeću koja se nakupila tokom nedjelje.

#2 Budite praktični pri slaganju odjeće

Ova stavka je naročito bitna kada ne raspolažete velikim prostorom za odjeću. Ispraznite garderober i pažljivo procjenite koliko mjesta imate i gdje bi se šta najbolje uklopilo. Ukoliko je to potrebno, vunene džempere koji se teško gužvaju urolajte i tako složite na police, a šalove i ešarpe okačite na vješalicu koju sami možete dodati u orman.

 

Pantalone i košulje sortirajte na ofingere, tako da vas uvijek sačekaju ispeglani i uredni, a torbe posložite na donju policu iznad cipela. Odlično rješenje su i vakuum vreće u koje možete odložiti zimske stvari za vrijeme ljetnje sezone, koje inače oduzimaju najveći dio prostora u domu. Na ovaj način ćete dobiti mnogo slobodnog prostora koji možete praktičnije iskoristiti.

#3 Sortirajte odjeću po bojama

Usklađivanje nijansi je više estetske prirode, i neće mnogo doprinijeti praktičnosti. Međutim, pogled na skladno raspoređene boje će vam prijati svaki put kada otvorite garderober, a može vam olakšati i izbor odjevne kombinacije. Nek vas ovo motiviše i za kupovinu odjeće u veselim bojama, a tamne nijanse ostavite za posebne prilike.

 

Ovo je samo jedan od načina da unesete boje u vaš život, mada one nisu jedini kriterijum po kome možete sortirati odjeću. Ukoliko vam je lakše, odredite policu rezervisanu samo za pantalone, i neku drugu koja je namijenjena samo majicama i džemperima. Na taj način ćete ispuniti i zahtjeve praktičnosti jer ćete u svakom trenutku znati gdje se koji komad nalazi.

#4 Ubacite u garderober mirisne sapune

Kvalitetan prašak i omekšivač za veš se podrazumijevaju, ali većina njih rijetko ostavi dugoročan miris u kome možete uživati dok slažete ili nosite odjeću. Odlična opcija za prijatan miris garderobera su mirisini sapuni ili vrećice dizajnirane specijalno za ovu namjenu. Dovoljno je da ih ubacite na neku od polica, i vaš orman će rekordnom brzinom dobiti zanimljive mirisne note koje ste sami odabrali.

#5 Ne ostavljajte odjeću razbacanu po sobi

Nakon svakog presvlačenja, odvojite još 30 sekundi da skinutu odjeću vratite na mjesto i uredno je složite na police. Dovoljno je da ovaj postupak preskočite dva puta pa da u vašoj sobi ili cijelom stanu zavlada nered. Kratkih 30 sekundi je mnogo lakše izdvojiti nego nekoliko sati sređivanja i slaganja odjeće koja je “odjednom” okupirala vaš sto, stolice i krevet.

Moguće je imati garderober o kome sanja svaka žena uz primjenu samo nekoliko jednostavnih postupaka koji ne oduzimaju mnogo vremena. Nakon što usvojite navedene navike, vremenom ih nećete biti ni svjesni a vaša odjeća će uvijek biti uredno složena i spremna za korišćenje.

D.A./eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design