4D ultrazvuk pokazuje šta sve bebe rade u maminom stomaku

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Razvoj fetusa od začeća do rođenja je dug proces, a naučnici su ustanovili da bebe još u majčinoj utrobi ne samo da štucaju, gutaju i protežu se, već i zevaju

4D ultrazvuk pokazuje šta sve bebe rade u maminom stomaku

Istraživači, koji su proučavali četvorodimenzionalni (4D)ultrazvuk 15 zdravih beba, smatraju da zevanje ima značajnu ulogu u razvojnom procesu fetusa, te da bi preko njega lekari ubuduće mogli da proveravaju bebino zdravlje.

Pojedini naučnici ne veruju da bebe zevaju, već da samo nasumice otvaraju i zatvaraju usta.

Psiholog Nađa Rajsland koja je sa istraživačkim timom Univerziteta u Daramu, u Velikoj Britaniji, sprovela ovu studiju, uverena je da je ipak reč o zevanju.

Ona je kazala da su funkcija i značaj zevanja kod fetusa još uvek nepoznanica, ali da se na osnovu rezultata istraživanja može zaključiti da je ono povezano sa razvojem fetusa i da bi samim tim moglo da pruži naznake o zdravlju nerođene bebe.

"Za razliku od nas, bebe u majčinom stomaku ne zevaju zarazno, niti zato što su pospane", rekla je britanski psiholog, dodajući da je učestalost zevanja vezano za sazrevanje mozga u početnoj fazi trudnoće.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLoS ONE, sprovedeno je na 15 beba - osam devojčica i sedam dečaka, koje su snimane četiri puta od 24 do 36 nedelje trudnoće.

Naučinici su ustanovili da zevanje postaje ređe nakon 28 nedelje trudnoće, kao i da ne postoji nikakva bitna razlika između zevanja dečaka i devojčica. Tanjug

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design