Izložba "Plemenito" promoviše srpsko nasljeđe

Objavljeno: . u kategoriji Umjetnost i kultura

U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba "Plemenito" koja promoviše srpsko kulturno nasljeđe, sa posebnim osvrtom na epohu srednjeg vijeka i istorijsku zaostavštinu iz tog perioda na prostorima Republike Srpske i BiH.


Izložbu je priredio autorski tim Udruženja istoričara "Dr Milan Vasić" iz Banjaluke koji čine Boris Radaković, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić. 

Cilj postavke je preispitivanje postojećeg i izgradnja novog odnosa prema znanju o srpskom kulturnom nasljeđu kao jednom od strateških osnova Republike Srpske. 

Asistent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci Dejan Došlić naveo je da je izložba dio višegodišnjeg projekta udruženja "Dr Milan Vasić" koji se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda. 

On je rekao da sadržaj izložbe govori o stvaralaštvu, kreaciji i estetskom bogatstvu jednog perioda koji je podijeljen u nekoliko cjelina - stećci, natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa. 

"Izložba govori o kontinuitetu našeg postojanja na ovim prostorima, a osim fotografija, prikazani su i crteži, skice, motivi, kao i pečati na istorijskim poveljama", naveo je Došlić. 

Sinoćnjoj izložbi prethodilo je predavanje "Istorija srpskog pisma" koje je održala profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Jelica Stojanović, koja je istakla da je ćirilica jedinstveno, veličanstveno, neponovljivo i prepoznatljivo pismo. 

"Malo pažnje poklanjamo onome što je najvažnije, a to je istorija srpskog jezika i pisma. Samo znanjem i širenjem znanja možemo na neki način spašavati i čuvati svoje nasljeđe, jezik i pismo", rekla je Stojanovićeva. 

Izložbu i predavanje organizovalo je Srpsko udruženje "Ćirilica" u okviru projekta "Škola paleografije" čiji su polaznici bili studenti iz Nikšića i Banjaluke sa katedri za Srpski jezik i književnost i Istoriju.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
WEB design