Otvorene izložbe – „Tragom duše 2018“ i centralna izložba „FOTOBiH 2018“

Objavljeno: . u kategoriji Umjetnost i kultura

U okviru programa 51. Dana fotografije Bosne i Hercegovine, večeras su u Trebinju  priređene izložbe  –  „Tragom duše 2018“ i godišnja izložba „Foto BiH 2018“ Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

Izložba, pod nazivom  „Tragom duše 2018“, koja je otvorena u galeriji Kulturnog centra Trebinje rezultat je foto-konkursa istoimenog projekta Vikimedijine zajednice Republike Srpske, u okviru kojeg je prikupljeno 2.160 fotografija zaštićenih prirodnih i kulturno – istorijskih dobara RS.

Stručni žiri, u čijem sastavu su bili stručnjaci iz oblasti fotografije, arhitekture, slikarstva i digitalnih medija, odabrao je 20 najboljih fotografija među kojima su i radovi članova Foto-kino kluba Trebinje –Vladana Đukića, Slavenka Vukasovića, Radoja Vukovića i Miodraga Vujačića.

Fotografije su svrstane u dvije kategorije, a večeras su proglašene najbolje od njih.

Prvo mjesto u kategoriji Prirodna dobra Republike Srpske osvojila je fotografija Nacionalni park Sutjeska, autora Predraga Božića, dok je fotografiji Kozara, autora Indira Merdanovića, pripalo prvo mjesto u kategoriji Kulturna dobra Republike Srpske.

Ove godine baza multimedijalnog materijala u vezi sa nasljeđem Republike Srpske obogaćena je velikim fondom fotografija spomenika o kojima se vrlo malo zna. Fotografisano je više od 20 zaštićenih spomenika o kojima nije bilo nikakvih javno dostupnih podataka.

Prikupljene fotografije biće iskorišćene za ilustrovanje članaka na Vikipediji. Spomenici kulture će na ovaj način biti trajno sačuvani od zaborava, a nasljeđe i ljepote Republike Srpske promovisani širom svijeta.

U okviru izložbe  „Foto BiH 2018“, koja je priređena u Muzeju Hercegovine, u okviru Dana fotografije BiH, proglašene su najbolje fotografije u kategorijama monohrom i kolor.

U kategoriji monohrom prvo mjesto pripalo je članu Foto kluba „Gračanica“ Hasanu Puškaru za fotografiju „Čovjek i cipele“, dok je u kolor kategoriji prvu nagradu dobio član Foto-kino kluba Trebinje Dušan Vuković, čija je fotografija odnijela i titulu najbolje fotografije u BiH.

Vuković nije prisustvovao dođeli pa je prisutne pozdravio putem vajbera.

„Žao mi je što večeras nisam sa vama. Veoma sam uzbuđen i hvala svima što ste moj rad prepoznali kao najbolji“, istakao je Vuković.

Autor najbolje fotografije u kategoriji monohrom Hasan Puškar rekao je da je njegov rad nastao kao čin zamišljanja i koncepta.

„Na fotografiji su samo dva elementa – beskućnik i cipele. Moja mlađa kćerka mi je rekla `tata ovđe imamo jednog čiku, hajde da mu damo tvoje stare cipele, jer ih on nema`. Zapravo, htio sam da predstavim kako je nekome teško doći do običnih stvari“, istakao je Puškar.

Organizatori Dana fotografije BiH su Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH i Foto-kino klub Trebinje.

Radio Trebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design