Danas je treći ponedjeljak u januaru, najdepresivniji dan u godini

Objavljeno: . u kategoriji Zanimljivosti

Ukoliko se da nas osjećate naročito neraspoloženo i nemate motivacije ne brinite jer razlog je, kažu stručnjaci, fenomen „tužni ponedjeljak“, odnosno najdepresivniji dan u godini.

"Tužni ponedeljak" je definisao psiholog Klif Arnal. 

Primenom formule: [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] u kojoj W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mesečnu zaradu, T vreme nakon Božića, Q vreme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za preduzimanjem akcije - zaključio je da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini. 

Prema statistikama, januar je mesec u kome se najviše ljudi razvede i mesec u kojem na Tviteru bude objavljeno najviše negativnih poruka. Mnogi, međutim, ne veruju u ovaj fenomen. 

Profesorka Jolanta Berk sa Univerziteta Ist London smatra da je "tužni ponedeljak" depresivan dan samo zbog verovanja u to. 

"Misleći da je danas najgori dan u godini, posvećujemo više pažnje negativnim stvarima oko nas. Ukoliko je to dan koji će negativno uticati na vaše razmišljanje, emocije i ponašanje, iskoristite prednosti i pretvorite ga u srećan dan. Umesto da pažnju pridajete lošim stvarima, budite svesni dobrih stvari koje se događaju vama i oko vas", rekla je Burk.

 

B92

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design