Sudija Vukoje na čelu Apelacionog vijeća u slučaju Nasera Orića

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u utorak, 8. maja, biti će iznesena žalba na oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su optuženi za ratni zločin počinjen u okolini Srebrenice i Bratunca.

Sudija koji predsjedava Vijećem je Dragomir Vukoje koji je u marta 2005. godine imenovan za sudiju Suda BiH.

Od 1975. do 1993. godine radio je u EDP „Elektro-Hercegovina“ Mostar, a zatim u OOUR “Elektro-Trebinje“ u Trebinju. Od 1993. godine imenovan je za sudiju Osnovnog suda u Trebinju. U okviru edukacionog programa Vlade Francuske boravio je, osam mjeseci, na stručnom usavršavanju na francuskoj Državnoj školi za sudije i tužioce te na Višem sudu u Tarbu. Od 1999. godine izabran je za sudiju Okružnog suda u Trebinju.

Podsjećamo, Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću te su oslobođeni i svih troškova.

Sud BiH smatra da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati djela koja su im stavljana na teret, odnosno optužbe za ratni zločin u mjestima Lolići, Zalazje i Kunjerac 1992. godine i ubistvo tri osobe srpske nacionalnosti.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije. On je izručen BiH, a suđenje mu je počelo u januaru 2016. godine zajedno sa Muhićem.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila da utječe na obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno u Hagu. Tribunal u Haagu je odbio taj zahtjev.

Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Argumenti tužilaštva BiH, kako su pisali mediji u RS-u i Srbiji, za ukidanje presude su da pisani otpravak presude mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena u sudnici, a zbog razlike je nerazumljiva i protivrječna sama sebi i razlozima presude

Takođe su naveli da je presuda sačinjena uz obrazloženje zasnovano na nepostojećem iskazu koji nije predočen na glavnom pretresu, pogrešno je i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Advokatica Nasera Orića Lejla Čović kazala je za Patriju da odbrana smatra da je neosnovana žalba Tužilaštva BiH.

nap.ba

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design