Ljubinje: Šef RUGIP-a i dužnik oštetili banku za 70.000 KM?

Objavljeno: . u kategoriji Hercegovina

Šef Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u Ljubinju Pero Turanjanin (62) i njegov sugrađanin Veljko Bokić (64) prijavljeni su tužilaštvu zbog sumnje da su malverzacijama oštetili nekadašnju Hipo Alpe Adrija banku za oko 69.000 KM.

Ljubinjcima je na teret stavljeno da su ojadili banku zloupotrebama i prevarom prilikom knjiženja i prodaje poslovnog prostora u Ljubinju.

Bokić je osumnjičen da je 2005. godine digao kredit od 50.000 KM u Hipo Alpe Adrija banci i kao garanciju za njegovo vraćanje stavio pod hipoteku poslovni prostor u Ljubinju. Turanjanin je osumnjičen da ovaj prostor nije uknjižio u poslovnu knjigu nekretnina koje su pod hipotekom i da je uništio ranije doneseno rješenje o upisu ove nekretnine u evidenciju poslovnih prostora koje su pod hipotekom.

- Bokić jedno vrijeme nije plaćao rate kredita, zbog čega je banka 2009. godine pred Osnovnim sudom u Trebinju pokrenula postupak za prinudnu naplatu. Sud je dvije godine kasnije donio presudu na osnovu koje je banka postala novi vlasnik nekretnine. Bokić je bez obzira na to taj poslovni prostor 2013. godine prodao trećem licu iz Ljubinja za 15.500 KM, koga nije obavijestio da je pod hipotekom. Kredit je tokom godina zajedno sa kamatama porastao na 69.390 KM - rekao je “Glasu Srpske” izvor blizak istrazi i dodao da je prevareni Ljubinjac kada je saznao da je banka pravi vlasnik nekretnine alarmirao policiju.

U Policijskoj upravi Trebinje rekli su da je slučaj rasvijetlilo njihovo Odjeljenje za privredni kriminalitet i da je tandem prijavljen trebinjskom Okružnom javnom tužilaštvu.

- P. T. je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. V. B. je osumnjičen za prevaru - naveli su u Policijskoj upravi Trebinje ne želeći da otkrivaju identitet prijavljenih.

U RUGIP-u su rekli da ne žele da komentarišu ovaj slučaj dok ne budu uspoznati sa svim detaljima.

- O detaljima izvršenog nadzora javnost će biti blagovremeno obaviještena - naveli su u RUGIP-u.

Šef odsutan

Sa Perom Turanjaninom nismo uspjeli da stupimo u kontakt je su u ljubinskoj ispostavi RUGIP-a rekli da je odsutan.

- Šef je izašao i ne znam kada će se vratiti - rekla je radnica koja se javila na telefon.

Nevena Bunić/Glas Srpske

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

15-11-2018
Ovo su kvote NA DŽEKA i "Zmajeve" koje se NE SMIJU PROPUSTITI!
WEB design