Šprajc: Upozorava me režija da čitam ponude za avione iz 1945., ali Hrvati ionako žive u tom vremenu

Objavljeno: . u kategoriji Region

Zoran Šprajc na sebi svojstven način odlučio je prokomentarisati otvaranje ponuda za nove borbene avione.

"Ponude su poslale četiri zemlje. Tako Sovjetski savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca Jak-9. Jakovljevi su se dokazali na svim bojištima, lete brzinom od 600 km/na sat, a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cijena je povoljna. ali MORH će se vjerojatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika", započeo je.

Potom se prebacio na Meseršmit BF 109, Izuzetno moderan lovački avion, prvi s monokl kabinom a i kotači mu se mogu uvlačiti.

"Naoružan je s dva mitraljeza i jednim topom od 20 mm. Dokazali su se u španjolskom građanskom ratu, a njemački letački as Erih Hartman u njemu je osvojio 352 zračna dvoboja. 'Das avion', što bi rekli", dodao je.

Sljedeći kojeg je spomenuo bio je bombarder Spitfire Super Marine.

"Riječ je o jednom od najbržih aviona na svijetu koji leti brzinom od 750 km/H, izgrađen je od lakih legura, a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je s četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 mm, a može nositi čak dvije bombe ispod krila", nastavio je.

Jednako interesantna je i američka ponuda ne samo zbog ponude nego najviše zbog Amerike, rekao je Šprajci i dodao da nam Amerikanci nude P-51 Mustang, lovački avion čak brži od Spitfajera.

"Mustang ide do 755 km/h i s najvećim doletom od čak 2700 kilometara. Naoružan je s čak 6 Browing strojnica, nekoliko projektila, a može nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bijele kuće što će se sigurno svidjeti državnom vrhu", dodao je.

A onda je poentirao.

"Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na natječaj iz 1945., ali nema veze, ionako živimo negdje u tom vremenu, kojekakvi Fantomi i Gripeni od 500 milijuna eura su za neke moderne države, a ne za zemlju gdje još uvijek raspravljamo ko su bili ustaše i Švabe, za zemlju gdje župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa osim narodu koji kao i 45. bježi prema Bleiburgu i dalje prema Zapadnim saveznicima", zaključio je Šprajc.

Index / Buka

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

23-09-2018
a magistralnom putu Nikšić-Trebinje Nikšićanin poginuo, državljani BiH povrijeđeni
WEB design