Radnici Željeznica najavljuju novi štrajk; Vožni: To je sad moderno! (Video)

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Radnici Željeznica najavljuju novu bunu. Narušenog zdravlja poslije štrajka glađu, sada imaju dodatne brige. Pod blokadom bi već u ponedjeljak mogao da se nađe i Fond zdravstvenog osiguranja.

Pošto više ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice, radnici Željeznica ponovo prijete ulicom. Upravi i Vladi dali su rok do ponedjeljka ujutro da riješe problem. U suprotnom će se tokom naredne sedmice organizovati i okupirati filijale Fonda zdravstva u svim gradovima Srpske. Trpe i članovi porodica, koji su osigurani preko njih.

“Ako nam se ne ovjere te knjižice, vjerujem da nećemo napustiti te fondove, jer mi ovako više ne možemo. Ogromne troškove imamo: samo vađenje zuba je 65 maraka bez ovjerene knjižice, da ne pričam o pomagalima. Na primjer, pumpice za astmu koje djeca imaju. Ja imam hrpu računa od svojih radnih kolega”, kaže Boris Šukalo iz Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti.

Pred zgradom fonda biće i Zdravko Vunjak. U martu je danima štrajkovao glađu. Priča da ovih dana ima problema sa šećerom i povišenim pritiskom, pa bi trebao da se adekvatno liječi.

“Svaki mjesec treba da idem i da ovjerim knjižicu, da dignem lijekove, da kupim lijekove. Međutim, ovaj mjesec nisam uspio, pa trošim tuđe lijekove, od supruge”, rekao je Zdravko Vanjak, radnik vuče votova u Željeznicama Srpske.

Radnici ih zovu svakodnevno, pričaju sindikalne vođe. Pomoćnik ministra saobraćaja, kažu, obećala im je prošle sedmice da će riješiti problem. Pošto se to još nije desilo, Vesnu Vožni zvali su direkno sa pruge da pitaju – gdje je zapelo.

“Pitanje za ove knjižice: Pošto sam bio na onom sastanku, kad vas je gospodin Simo Cvjetković zvao, pa ste rekli u ponedeljak da ćete to najvjerovatnije riješiti i da je to pri kraju. Evo, dan-danas imamo na desetine poziva. Radnicima je dogorilo. Više ne znam na koji način ja da razgovaram sa radnicima kao sindikalac”, kaže Boris Šukalo.

“Upoznati smo sa problemom”, čulo sa druge strane žice. Zahtjev da se radnicima pod hitno omogući ovjera knjižica dobili su od uprave Željeznica. Tada su ga iz resora saobraćaja proslijedili u kabinet Dragana Bogdanića i Fond zdravstva – i tu je za sada sve stalo. Bez obzira na probleme, u Vladi ne podržavaju najavljenu sindikalnu bunu.

“To je sad postalo moderno, zato što, šta god im se ne sviđa: boja očiju ili nisam dobio za prošli mjesec platu do kraja mjeseca, mi idemo štrajkovati. Ja razumijem i problem su djeca željezničkih radnika, što se oni ne mogu liječiti, ali ja kao pomoćnik ministra ne mogu uraditi više od onog što sam uradila”, kaže Vesna Vožni, pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Vladi RS.

Ministar zdravlja bio je nedostupan za komentar, baš kao i direktor Fonda zdravstva, ali i generalni direktor Željeznica Srpske Dragan Savanović. U Vladi ga brane – uz obećanje da će sve dugove prema fondovima javno preduzeće izmiriti do kraja godine.

“U obećanja ćemo vjerovati samo do ponedeljka”, uzvraćaju radnici.

ATV

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design