Rusija - Đokić: Srpska spremna za velike investicije u sektoru energetike

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da bi gasifikacija Rafinarije nafte Brod mogla biti nova velika investicija u energetski sektor u Srpskoj. Đokić koji učestvuje na Ruskoj energetskoj sedmici u Moskvi naglasio je da će danas o ovom projektu razgovarati sa predstavnicima ruske kompanije „Zarubežnjeft“, te da bi gasifikacija Rafinarije njeno poslovanje učinila efikasnijim.Prema Đokićevim riječima, Ruska energetska sedmica predstavlja najznačajniji događaj za oblast energetike u Rusiji, sa fokusom na plan razvoja svjetskog energetskog sektora u oblastima nafte, gasa, uglja i električne energije.

„Samit za Republiku Srpsku i BiH predstavlja mnogo, jer smo vrlo zanimljivo energetsko područje u Evropi. Ovo je prilika za bilateralne susrete, razmjenu informacija o energetskim potencijalima Srpske, te o mogućnosti razvoja i ulaganja u ovaj sektor“, rekao je Đokić.

On je naglasio da je delegacija Srpske već razgovarala sa ministrom energetike Rusije, kao i sa predstavnicima sektora energetike Ruske Federacije i drugih država.

„Republika Srpska kroz ovakav samit može da prepozna trendove u sektoru energetike, te da na osnovu toga dopunimo našu strategiju energetike i produžimo period njenog trajanja do 2035. godine“, napomenuo je Đokić.

Đokić je istakao da je Srpska spremna za nove velike investicije u ovom sektoru, a da je posebno značajno što će u narednom periodu Rusija jako mnogo ulagati u ovu oblast, kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu.

„To znači da će biti potražnja za električnom energijom i da će doći do povećanja proizvodnje“, smatra Đokić.

Ministar Đokić je rekao da se na samitu ne govori samo o električnoj energiji, već i o drugim energentima, kao što su nafta i gas, ali da se razmatraju i neki novi energenti.

„Naša delegacija prikuplja nove informacije, razmjenjujemo iskustva i djelujemo u pravcu uključivanja u savremene energetske tokove i privlačenja investicija u sektor energetike u Srpsku“, poručio je Đokić.

On je naglasio da o značaju samita dovoljno govori činjenica da ga je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, te da je na samitu više od 5.000 učesnika i 400 kompanija iz cijelog svijeta.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-09-2018
Počelo sređivanje prostora oko stare zgrade Novoteksa (Video)
18-09-2018
CRVENA ZVEZDA – NAPOLI: U Meridianu te čekaju najbolje kvote za večerašnji meč
WEB design