Zdravstveni radnici u RS traže povećanje plata

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zatražio je od Vlade povećanje plata zdravstvenim radnicima u javnim zdravstvenim ustanovama u 2018. godini za 10 do 12 odsto.


Sindikat traži da se izmjenama zakona uveća najniži platni koeficijenti, te da kod zdrastvenog radnika sa srednjom stručnom spremom bude 7,5, zdravstvenog radnika sa višom stručnom spremom 8,5, a kod zdravstvenog radnika sa visokom stručnom spremom /180-240 ECTS/ 11,5.

Prema prijedlogu Strukovnog sindikata doktora medicine, najniži koeficijent doktora medicine trebalo bi da bude 12,00, doktora medicine specijaliste 14,5, a doktora medicine supspecijaliste 15,5, navodi se u saopštenju Strukovnog sindikata.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine podsjećaju da su plate radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj neosnovano i značajno umanjene donošenjem Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske iz 2009. godine i snižavanjem platnih koeficijenata.

"Smatramo potrebnim da se hitno preduzmu najozbiljnije mjere na poboljšanju ekonomskog i socijalnog položaja zdravstvenih radnika, kao i da se bez odlaganja pristupi značajnijem povećanju njihovih primanja", istaknuto je u saopštenju.

Strukovni sindikat navodi da je Vlada u pripremi budžeta i ekonomske polititike za 2018. godinu najavila da za narednu godinu planira povećanje penzija i najniže cijene rada, što predstavlja realan osnov za značajno povećanje plata zdravstvenim radnicima, odnosno da se izvrši usklađivanje plata sa rastom troškova i realno prihvate izmjenjeni uslovi na tržištu rada zemalja EU i država u okruženju.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
WEB design