Na banjalučkom aerodromu stalo vrijeme

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Avio linija iz Banjaluke do Geteborga se izjalovila, a inspekcija obustavila gradnju kargo centra na aerodromu koji je ostao i bez direktora.

Ovo je ukratko presjek stanja na jedinom međunarodnom aerodromu u RS, u Mahovljanima, sa kojeg je jedino moguće otići direktno do Beograda sa „Air Srbia“.

Da bi ovo javno preduzeće preživjelo, poreski obveznici posredstvom budžeta svake godine izdvajaju 1,9 milion maraka.

Istovremeno, sarajevski aerodrom bilježi procvat i već je uveo 7. liniju samo ove godine i to za Dohu, Tuzla ima niskobudžetni „Wizz Air“, kojeg je Banjaluka odbila, a iz Mostara će biti uspostavljena direktna linija do Kelna sa niskobudžetnim „Eurovingsom“.

Dotle je u Banjaluci inspekcija zabranila dalju gradnju kargo centra zbog odstupanja u dimenzijama konstruktivnih elemenata.

"Zato je inspektor zabranio dalje izvođenje radova dok se ne usaglase izvedeni radovi sa odobrenjem za građenje", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Tako je, recimo, ugrađena temeljna greda dimenzija 30x50 centimetara, dok je po odobrenom projektu predviđena temeljna greda 30x80 cm.

Na ugrađenim armirano - betonskim stubovima na konzolama nedostaju ankeri za povezivanje horizontalnih greda koje su predviđene odobrenim projektom.

"Zabrana radova je još na snazi, a kontrolnim inspekcijskim pregledom će biti utvrđeno šta je investitor preduzeo s ciljem otklanjanja utvrđenih odstupanja", kaže Makivićeva.

Investitor je preduzeće „Aerodromi RS“ koje je za gradnju kargo centra dobilo 7 miliona KM kredita od Investiciono-razvojne banke.

Međutim, iz ovog javnog preduzeća ne žele da odgovaraju na novinarska pitanja sve dok ne dobiju novog direktora.

“EuroBlic” ih je pitao o odgovornosti za odstupanja u građevinskim radovima, da li su predviđeni penali i kada će biti otklonjeni nedostaci i završeni radovi. Nijedan izvršni direktor od njih trojice nije htio da odgovori na pitanja. O ovoj temi nisu hteli da pričaju ni u Ministarstvu saobraćaja i veza, poručujući da je to isključiva nadležnost „Aerodroma“.

Generalnom direktoru Miroslavu Janjiću istekao je mandat i ne želi dalje da vodi ovu firmu.

Konkurs za direktora je raspisan, ali još nije poznato kada će biti izabran novi direktor.

U javnosti se spekuliše da će na čelu „Aerodroma“ da bude Zoran Injac, koji je u Nadzornom odboru kompanije i koji je pre bio direktor nekadašnje „Skaj Srpske“.

(EuroBlic)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
WEB design