Vozio sa 5,3 promila u krvi!

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Najveća izmjerena koncentracija alkohola u krvi u RS u 2017. godini iznosila je čak nevjerovatnih 5,3 promila, a izmjerena je kod vozača u Bijeljini, dok je najveća evidentirana brzina kretanja u istom periodu 190 km/h, i to na magistralnom putu u opštini Donji Žabar!

 

– Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača vozila u novogodišnjoj noći iznosila je 2,6 promila, a izmjerena je u Banjaluci – istakli su u MUP-u RS.

Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Banjaluka, kazala je da bi kod prosječne osobe sa ovolikom koncentracijom alkohola u krvi nastupila koma, a vjerovatno i smrt.

– Zasigurno se radi o pojedinačnom slučaju i o osobi koja ima povećanu toleranciju na alkohol, koja je u fazi detoksikomanskog pijenja alkohola – pojasnila je Zivlak-Radulovićeva.

I Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da bi sa tolikom količinom alkohola u krvi kod osoba sa manjom tolerancijom na alkohol nastupila koma, a možda i tragičan ishod.

– Prilikom takvog stanja nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje vozilom, te da vozač nije isključen iz saobraćaja, sasvim je sigurno da bi brzo došlo da saobraćajne nesreće – istakao je Radović.

Prema njegovim riječima, u ovakvim situacijama je neminovno da će doći do slijetanja vozila, prelaska na drugu stranu ili sličnih nezgoda.

Istakao je da čak i pri manjim količinima alkohola u krvi nastaje nesposobnost za upravljanje vozilom i do, kako kaže, kašnjenja reakcije na uočenu opasnost.

– Sa svakom čašicom alkohola reakcija na opasnost kasni, a prilikom kašnjenja produžava se zaustavni put i gdje bi trijezan vozač zaustavio vozilo pred preprekom, pijan vozač će udariti – upozorio je Radović.

Naveo je da se pojedini vozači ponašaju samoubilački u saobraćaju, jer, kako kaže, vožnja brzinom od 190 km/h gdje je ograničenje 80 km/h graniči sa samoubilačkim nagonom.

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja u BiH za količinu alkohola u krvi preko 1,5 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1 000 KM, a vozačka dozvola se oduzima na najmanje dva mjeseca.

– U razvijenim zemljama kada zateknu vozača koji vozi 190, a ograničenje je 80 km/h, a nije pijan, upućuju ga na obavezno psihijatrijsko liječenje jer smatraju da je to osoba sklona samoubistvu, a liječenje se obavlja o trošku vozača – naglasio je Radović.

Dodao je da se u takvim situacijama ne može govoriti o normalnom ponašanju u saobraćaju, jer vozač, kako pojašnjava, i sebi i drugim učesnicima u saobraćaju može prouzrokovati ozbiljne posljedice.

Nadležni upozoravaju vozače da ne sjedaju za volan u pijanom stanju, te da svi poštuju sve znakove i uslove na putu.

nezavisne.com / srpskacafe.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

16-10-2018
Istorijska šansa na koju STARI GRAD čeka decenijama: NAREDNE GODINE KREĆE ISKOPAVANJE HENDEKA
16-10-2018
Propao plan atentatora: Snajperisti htjeli da pucaju na predsjednika Dodika
16-10-2018
Vic koji je hit u regionu: Pitali Komšića je li Hrvat ili Bošnjak
WEB design