Lukač: Neutemeljena informacija da se sprema atentat

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou, te istakao da je neutemeljena informacija da se sprema atentat na nekoga.


On je dodao da građani mogu apsolutno mirno da spavaju, da je kriminalitet prema izvještajima u prošloj godini u opadanju u svim segmentima, te pohvalio policiju koja je doprinijela tako dobroj bezbjednosnoj situaciji. 

Lukač je za RTRS rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske nema informacija da neko u Srpskoj sprema atentat protiv bilo koga u opoziciji ili na vlasti, da nema informacija o tome sa terena, niti od službi iz regiona, te ocijenio da je riječ o političkoj priči na kojoj se drži tenzija u Srpskoj. 

On je podsjetio da su se te informacije pojavile nedavno, prvi put na konferenciji za novinare Aleksandre Pandurević /SDS/. 

Lukač je rekao da je očigledno da opozicija već duže vrijeme pokušava da tempira razne stvari da destabilizuje Srpsku, te naveo nedavni primjer sa informacijama u vezi sa udruženjem Srbska čast, paravojnim formacijama, koje su se takođe na kraju pokazale neosnovane. 

Ministar je ocijenio da vladajućoj strukturi tako nešto nije potrebno, jer je politička situacija na njihovoj strani. "Sada da su izbori, aktuelna vlast bi sigurno ubjedljivo pobijedila opoziciju, koja bi mislim doživjela ubjedljivo veći debakl nego na lokalnim izborima", naveo je Lukač i dodao da misli da se takva situacije neće promijeniti do završetka izbora u oktobru. 

On je dodao da će opozicija ovakvim pričama izgubiti i ono malo preostalog kredibiliteta kod naroda, koji prepoznaje da se to radi da se destabilizuje Srpska i unese nemir u narod i da je to apsolutno pogrešna politika, koju će kazniti na izborima. 

Lukač je rekao da je MUP podnio izvještaje nadležnim tužilaštvima u svim predmetima u kojima je uspio da dokaže da postoji krivično djelo, ali i da opozicija mora da shvati da se ne može i neće protiv bilo koga podnijeti lažan izvještaj. 

On je istakao da ne postoji niko ko je zaštićen da može učiniti krivično djelo, što se tiče MUP-a i njega lično. 

Govoreći o poslu sa kamerama i javno-privatnom partnerstvu, Lukač je rekao da je taj posao pokrenut prije godinu i po dana u skladu sa zakonom o javno-privatnom partnerstvu, te ponovio da opozicija pokušava da problematizuje sve u Srpskoj, pa i ovo u vezi novog tehničkog sistema koji će unaprijediti bezbjednost saobraćaja. 

On je naveo da na putevima u Srpskoj gine oko 150 ljudi godišnje, što je ogroman broj, što je u vrhu Evrope po broju poginulih. 

Lukač je rekao da će ta oprema, osim za kontrolu bezbjednosti saobraćaja, biti korisna za MUP i u sprovođenju drugih istraga, kao i da saglasnost na taj projekat i izbor izvođača treba dati Pravobranilaštvo Srpske, a Vlada Srpske da donese konačnu odluku. 

On je naglasio da u ovaj projekat Vlada ne ulaže nijednu marku, već sav rizik posla, kao i održavanje opreme snosi privatni partner, podsjetivši da je taj partner izabran kao najpovoljniji i već je imao prezentaciju rada tog sistema i moraće potpisati ugovor o tajnosti. 

"Suština je da bi sve šta uradimo, čak i najmanji projekat, opozicija napala jer je izborna godina i treba prikazati da je sve kriminalizovano", naveo je Lukač. 

Govoreći o nabavci pušaka za potrebe MUP-a Srpske, Lukač je istakao da to sigurno nije nikakvo spremanje za rat. 

"Ne želim rat na ovim prostorima, niti ja želim da na bilo koji način pokrenem rat na ovim prostorima. Zar treba da pravim pripremu za neki novi rat da ginu naša djeca? Zar mi koji smo proživjeli rat, sada treba da djeci serviramo taj pakao? Treba nam mir i da stvaramo blagostanje za našu djecu", naglasio je Lukač. 

On je naveo da se policija naoružava u skladu sa zakonom i da su za nabavku tog oružja saglasnost dala nadležna ministarstva na nivou BiH. 

Lukač je istakao da se ne može reći da u BiH nema terorističkih organizacija i potencijalnih terorista, jer je već bilo terorističkih akata koje su počinili pripadnici vehabijskog pokreta, koji je na ove prostore došao tokom proteklog rata. 

On je podsjetio da se iz Iraka i Sirije vratilo u BiH oko 50 do 60 džihadista, navodeći da je od njih potrebno dobiti podatke ko ih je regrutovao i odveo na ta ratišta, pod čijom su se zastavom borili, šta su radili, kako su se vratili i s kim su sada u kontaktu, jer nisu uzeli lične karte i otišli tamo, već postoji organizacija koja je iz BiH odvela više od 300 lica na ta ratišta. 

"Za sada znamo da se šest takvih lica vratilo na područije Srpske, četiri na područje Zvornika i dva na područje Teslića i mi kontrolišemo njihove kontakte sa drugim licima. Uglavnom su kontakti sa licima iz vehabijskog pokreta", istakao je Lukač. 

On je dodao da se u borbi protiv terorizma u BiH mora uraditi mnogo više putem Operativne grupe koja je formirana i profunkcionisala je. 

Lukač je podsjetio da je MUP Srpske prvi u BiH formirao Upravu za borbu protiv terorizma i dodao da se sa bezbjednosnim agencijama u okruženju intenzivno radi na razmjenama informacija. 

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design