Anketni odbor: Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen; Kalabić: Trebali su biti ispitani ovi što tvrde da imaju dokaze

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Po završetku devete po redu sjednice Anketnog odbora, koji je formiran radi sagledvanja svih relevantnih činjenica o smrti Davida Dragičevića donesen je zaključak da postoji osnov sumnje da je David ubijen i da se Tužilaštvo hitno tužilačkom odlukom mora odrediti po tom pitnju.

 

Zaključci su usvojeni sa četiri glasa za i jednim suzdržanim. Suzdržan je bio Drago Kalabić.

Izvještaj će biti upućen na usvajanje parlamentu Srpske. Anketni odbora Narodne skupštine RS sačinio je na više od 320 strana izvještaja u vezi sa svim relevantnim činjenicama slučaja stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U tom dokumentu su detalji odgovora na više od 800 postavljenih pitanja predstavnicima banjalučkog Okružnog tužilaštva i policije.

U preteklom periodu uzeli su izjave od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Dalibora Vreće i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira.

Sjednicama je predsjedavao predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, a prisutni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, kao i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić.

U ime grupe "Pravda za Davida" prisutni su bili Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Davor Dragičević, otac, tvrdi da je njegov sin ubijen, te optužuje policiju i tužilaštvo da to prikrivaju. Vrh policije RS je protiv Dragičevića podnio tužbe za klevetu, a on je tužilaštvu dostavio više od hiljadu prijava u kojima se navodi da je David Dragičević, koji je nestao 18. marta, a pronađen 24. marta, ubijen.

 

Kalabić: Trebali su biti ispitani ovi što tvrde da imaju dokaze

Drago Kalabić, član Anketnog odbora u slučaju "Dragičević", kazao je da je tražio da se sasluša i Davor Dragičević jer je tvrdio da ima dokze u slučaju Davida Dragičevića ali da mu to nisu uvažili.

"Meni nije logično ni to da tužilac nije pozvao na saslušanje pojedince koji tvrde da imaju dokaze u slučaju Dragičević", rekao je Kalabić.

Dodao je da nije uvažen ni zahtjev da se sasluša Republički javni tužilac, da se saslušaju lica koja tvrde da imaju dokaze u slučaju Davida Dragičevića, te da je neozbiljno da profesionalce saslušavaju laici.

Kalabić je jedini bio sudržan kada su usvajali izvještaj.

Anketni odbor koji je formiran radi sagledvanja svih relevantnih činjenica o smrti Davida Dragičevića, donio je zaključak da postoji osnov sumnje da je David ubijen i da se tužilaštvo hitno tužilačkom odlukom mora odrediti po tom pitnju.

Goran Đorđić, član Anketnog odbora, je kazao da nije istina da su Kalabićevi zahtjevi odbijeni već da bi ono što je on tražio izašlo iz rokova koji su dati na raspolaganje Anketnom odboru.

Djorđić je kazao da Anketni odbor traži odgovornost ljudi koji su napravili propuste u istrazi o smrti Davida Dragičevića.

Nezavisne novine

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

18-10-2018
Vaso Milić, najveći proizvođač luka u istočnoj Hercegovini: Sav luk uspije prodati
18-10-2018
Razgovor sa direktoricom trebinjske biblioteke Milosavom Supić Vuković (Video)
WEB design