Trebinje ugostilo matematičare iz regiona i svijeta

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje danas je počela dvodnevna konferencija „Savremeni matematički problemi“, koja je posvećena dugogodišnjem prosvjetnom i naučnom radniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesoru doktoru Milenku Pikuli.

Konferencija je okupila naučnike iz regiona i svijeta, a kako je najavljeno, biće predstavljeno pedesetak naučnih radova iz raznih oblasti matematike.

Profesor Dušan Jokanović, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment, koji je domaćin konferencije – izražava zadovoljstvo povodom organizovanja konferencije.

„Ovdje je već 70 profesora univerziteta i ova konferencija pretenduje da bude načuni skup od najvećeg nacionalnog interesa, sa međunarodnim učešćem“, kaže Jokanović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao važnost organizovanja ovakvih i sličnih konferencija imajući, kako kaže, planirani početak rada moderne istraživačke stanice u zgradi osnovne škole u Zgonjevu, fondaciji Rista i Trifuna Petrovića iz Beograda, koji su svoju imovinu zavještali osnovnoj školi u Zgonjevu.

„Ova konferencija i uopšte Društvo matematičara za nas su od velike važnosti jer kroz istraživačku stanicu u Zgonjevu planiramo da napravimo matematičku sekciju koja će okupljati mlade i talentovane matematičare”, kaže Petrović.

Dugogodišnji profesor matematike i naučni radnik Milenko Pikula, kome je i posvećena ova konferencija, rekao je da je veoma emotivno primio vijest o organizovanju konferencije posvećene upravo njemu.

„Kad su me pitali gdje bi volio da ova konferencija bude održana, rekao sam u Trebinju jer sam Hercegovac koji je proveo radni vijek u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Užicu, ali srce me vezalo za Trebinje“, rekao je profesor Pikula.

Organizatori Društvo matematičara RS, Grad Trebinje, Ministarstvo nauke i tehnologije i katedra za matematiku Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

R.M./Radio Trebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
09-12-2018
Priče s' kamena: Legenda o Nemanjićima (Video)
WEB design