Trebinje: Prošlogodišnji budžet u deficitu 1,3 miliona KM

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Skupština grada Trebinja na 6. redovnoj sjednici usvojila je izvještaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu, po kojem je gradska kasa prošlu godinu završila sa nepokrivenim deficitom od 1,3 miliona KM.

Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od 23,1 milion KM, dok su rashodi i izdaci iznosili 24,4 miliona KM, a uz izvještaj – odbornici su donijeli i odluku da se prošlogodišnji budžetski minus pokrije iz dugoročnog kreditnog zaduženja Grada Trebinja, o čemu je odluka donesena na prethodnoj sjednici gradske skupštine.

Iz skupštinske većine čulo se da izvještaj ilustruje „sumarnu sliku“ rada prethodne vlasti i pokazuje da je i budžet za 2016. bio potrošački, sa izdvajanjima za bruto plate zaposlenih koji su dostigli čak 49% ukupnih rashoda, dok se iz opozicionih klupa tvrdilo da je deficit „iskontruisan opstrukcijama“ planiranih prodaja nekretnina.

Usvojen je i izvještaj o stanju duga po svim kreditnim zaduženjima do 2017. godine, po kojem Grad Trebinje za otplatu kredita duguje više od 7 miliona KM.

Odbornici su prihvatili i izmjene i dopune Statuta Grada Trebinja – motivisane obavezom da se opšti akti svih opština i gradova Srpske usaglase sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi.

Skupština je  jednoglasno usvojila informaciju o osnovnim pokazateljima finansijskog poslovanja privrede grada Trebinja u 2016. godini.

Kako je navedeno u informaciji, privreda Trebinja u cjelini je ostvarila pozitivan finansijski rezultat, sa ukupnim prihodom od 804 miliona KM, koji je za 2% veći u odnosu na prethodnu godinu, na što je najviše uticalo povećanje ostvarenih prihoda u energetskom i jednim dijelom u sektoru građevinarstva.

Od ukupno 243 privredna subjekta, 182 ili 75% su ostvarila veće prihode od rashoda, te iskazali ukupnu dobit od 25,3 miliona KM, a 61 ili 25% – veće rashode od prihoda uz ukupan gubitak od 6 miliona KM.

U odnosu na godinu prije ukupan broj preduzetnika u 2016. povećan je za 28 radnji. U privredi Trebinja zaposleno je 4.662 ljudi, a prosječna plata iznosi 1.326 KM.

Odbornici su jednoglasno prihvatili izvještaj o realizaciji Strategije razvoja grada u 2016. godini.

Skupština nije prihvatila izvještaje za prošlu godinu – o radu sportskih klubova i organizacija, programima održanim u okviru manifestacije „Trebinjske ljetne svečanosti“, kao i realizovanim aktivnostima iz Strategije razvoja socijalne zaštite, umjesto koga je donesen zaključak – da se za neku od narednih sjednica pripremi kompletniji izveštaj, koji će relevantije prezentovati cijeli period na koji se strategija odnosi od 2011. do 2016. godine.

Na početku sjednice skupština je verifikovala mandat novom odborniku Ujedinjene Srpske Mijatu Šaroviću, koji je u skupštinskim klupama zamijenio Milana Jankovića, ranije imenovanog za direktora JU „Trebinjesport“.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design