Nakon četiri decenije: Trebinjski prečistač ide u rekonstrukciju

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović potpisao je danas sa zastupnikom njemačko-grčkog konzorcija „Fajfer – Karkanijas“ Slavišom Đurićem ugovor o izvođenju radova na rehabilitaciji trebinjskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Revitalizacija prečistača, ukupne vrijednosti 1.666.000 evra bez PDV-a, treća je komponenta projekta rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije u Trebinju – a omogućena je zahvaljujući donaciji švedske agencije „SIDA“ u iznosu od milion evra, koja će biti trebinjski udio u sufinansiranju projekta.

Ostalih 666.000 evra biće obezbijeđeno iz kreditnog aranžana sa Evropskom investicionom bankom, namijenjenog projektu „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“, koji realizuje Vlada uz kontribucije lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Petrović je rekao da je će po ugovoru sa njemačko-grčkim izvođačem radovi biti zavšeni za 305 dana.

„Trebinjski prečistač otpadnih voda konačno će, nakon više od 38 godina upotrebe, dobiti revitalizaciju neophodnu za njegovo korišćenje – i u narednih 20 godina“, rekao je Petrović izraziviši zahvalnost Kraljevini Švedskoj i agenciji „SIDA“ na vrijednoj donaciji.

Meri Berstrom ispred agencije „SIDA“ istakla je da Švedska kroz slične projekte podrške želi da pomogne Bosni i Hercegovini na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

„Drugi, veoma važan cilj je – zaštita životne sredine i smanjenje negativnog efekta klimatskih promjena, što je za nas jako važan aspekt i sve što Švedska radi i podržava u BiH ide zapravo u tom pravcu. Izuzetno nam je drago što će Trebinje nakon ovog projekta imati čistu otpadnu vodu i zdraviju okolinu“, istakla je Berstrom.

Pomoćnik ministra finansija i šef Tima za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“ Radmila Mihić podsjetila da je se ovaj finansijski i tehnički veoma zahtjevan projekat u različitoj dinamici provodi u više od 30 lokalnih zajednica Srpske, te da je današnjim potpisivanjem ugovora ozvaničena već treća komponenta projekta koja se realizuje u Trebinju.

„Sigurna sam da ćemo u ugovornom roku imati očekivani rezultat koji bi trebalo da unaprijedi i ekološke i turističke potencijale Trebinja“, kazala je Mihićeva.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, te predstavnici JP „Vodovod“ a.d. Trebinje, koje i gazduje prečistačem otpadnih voda.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-09-2018
Počelo sređivanje prostora oko stare zgrade Novoteksa (Video)
18-09-2018
CRVENA ZVEZDA – NAPOLI: U Meridianu te čekaju najbolje kvote za večerašnji meč
WEB design