Modernizacija Centra za gazdovanje kršom Trebinje: Kupuju mašinu koja će hercegovački kamenjar pretvarati u obradivo zemljište

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

U istočnu Hercegovinu bi do ljeta trebala stići mašina koja će hercegovački krš pretvarati u obradive površine. Koštala je oko dva miliona KM i bit će dodijeljena Centru za gazdovanje kršem Trebinje.

Državno zemljište

Prema riječima Branka Tasovca, direktora Centra za gazdovanje kršem, ideja za nabavku ove mašine potekla je od ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića.

- Radi se o nabavci mašine krajnje specijalne namjene, koja melje kamen i zemlju te ih miješa i pravi supstrat koji je pogodan za proizvodnju maslina i vinove loze. Mašina ima velike freze koje ulaze u stijenu - pojasnio je Tasovac.

Dodao je da ima dosta površina koje se mogu tako obrađivati.

- Mi u suštini gazdujemo s oko 175.000 hektara državnog zemljišta. Od toga je oko 60 posto podesno za pošumljavanje, a imamo i neiskoristivih površina negdje oko 8 posto. Sve te površine bi potencijalno bile dobre za pretvaranje u obradive. Međutim, tu treba uzeti faktore potrebe vode za zalijevanje tih površina - naglasio je Tasovac.

Kako je planirano, mašina za privođenje namjeni neobradivog zemljišta bit će dostupna svim lokalnim zajednicama u istočnoj Hercegovini, a dok ne stigne u Trebinju su već poduzeli neke korake.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, kaže da su oni još prošle godine pokrenuli projekt čiji je rezultat novih 7,5 hektara obradivog zemljišta.

Dnevni avaz / P.M.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design