Svjetski dan potrošača: Najviše pritužbi na bijelu tehniku!

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Najviše pritužbi potrošača u Republici Srpskoj odnosi se na bijelu tehniku i male aparate za domaćinstvo, koji se kvare u garantnom roku, te na različite vrste usluga, rečeno je danas u Trebinju na radionici o informisanju potrošača o njihovim pravima.


Rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Braco Vrančić kaže da je veći broj žalbi potrošača pokazatelj, prije svega, da su više upoznati sa svojim pravima. 

"Zakon o zaštiti potrošača ponudio je mehanizam da potrošači ostvaruju prava kroz knjigu reklamacija, na osnovu čega organizacije i institucije imaju bolji uvid u žalbe. Informisani potrošači kada saopšte trgovcu da znaju svoja prava i koji je sljedeći korak, najčešće odmah rješavaju problem", rekao je Vranić i dodao da potrošačima pomažu udruženja za zaštitu prava potrošača i tržišna inspekcija. 

Nedeljka Ilijić iz trebinjskog Udruženja građana "Oaza", koje se bavi zaštitom prava potrošača, kaže da se bijela tehnika koja nije jeftina, kvari u garantnom roku, na šta potrošači reaguju. 

"Potrošač je dužan da nakon kupovine proizvoda sačuva račun, ili ga kopira i ovjeri, kao i ispunjenu garanciju, što je dovoljno da bude zaštićen i da može dobiti novi ili servisirani proizvod, odnosno novac nazad", navodi Ilijićeva. 

Ona dodaje da se potrošači u posljednje vrijeme posebno žale da su dovedeni u zabludu, jer se pod logom jednog proizvođača prodaje bijela tehnike proizvedena u potpuno drugoj zemlji. 

LJuban Rikalo iz trebinjske firme "Frikom" navodi da ima opravdanih, ali i neopravdanih prigovora kupaca, koji se rješavaju. 

"Neki kupci male aparate za domaćinstvo koriste u komercijalne svrhe, što prouzrokuje kvarove, koji se, uglavnom, rješavaju zamjenom", kaže Rikalo. 

Sastanku koji je organizovan povodom 15. marta - Svjetskog dana potrošača, osim predstavnika resornog ministarstva, nevladinog sektora i pirivrednika, prisustvovali i predstavnici Gradske uprave, inspekcije i Privredne komore.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design