Povećan broj pacijenata sa poremećajem rada štitne žlijezde

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Poznati beogradski endokrinolog Marko Stojanović pregledao je tokom vikenda u Bolnici Trebinje 50 pacijenata i upozorio da je povećan broj onih sa poremećajima rada štitne žlijezde.


Stojanović kaže da je najviše bilo pacijenata srednje životne dobi, koji su došli na kontrolni pregled, a dijagnostikovani su im poremećaji koji su vezani za usporen ili ubrzan rad ove žlijezde, te onih koji su imali prisustvo čvornatih promjena u unutrašnjosti štitne žlijezde.

"Sa jedne strane, jedan od razloga povećanog broja oboljelih, u posljednje vrijeme, može da bude i lakše otkrivanje, koje je omogućeno boljom laboratorijskom i ultrazvučnom dijagnostikom. Sa druge strane, veliki je broj pacijenata koji imaju neki od autoimunih poremećaja, a porast tih bolesti se dovodi u vezu sa savremenim načinom života", rekao je on.

Stojanović ističe da je veoma važno da se ne podliježe tradicionalnoj oznaci da u bolesti štitne žlijezde - ženske.

"To nije u potpunosti tačno, pogotovo ako govorimo o čvornatim promjenama u žlijezdi. Tu je praktično zastupljenost muškaraca i žena približno ista, a pritom je pojava maligniteta čak teža i otkriva se kasnije u težim formama kod muškaraca. Poremećaji ove žlijezde kod oba pola moraju ozbiljno da se shvate, da se prate i adekvatno liječe", kaže Stojanović.

Ovi specijalistički pregledi su organizovani u cilju smanjenja lista čekanja na endokrinološke preglede u Bolnici Trebinje.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

18-10-2018
Vaso Milić, najveći proizvođač luka u istočnoj Hercegovini: Sav luk uspije prodati
18-10-2018
Razgovor sa direktoricom trebinjske biblioteke Milosavom Supić Vuković (Video)
WEB design