Turistički bum u Trebinju: Turci, Francuzi i Južnokoreanci zaposjeli jug Srpske

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Broj turista na jugu Hercegovini raste iz godine u godinu, zbog čega grad Trebinje postaje jedno od najpopularnijih destinacija u Republici Srpskoj.

Do kraja juna u Trebinju je noćilo skoro 38.000 turista ili 10.000 više nego lani u istom periodu, ističu u Turističkoj organizaciji Trebinje.

Turisti najviše posjećuju Trebinje u ljetnim mjesecima, iako sezona traje skoro cijelu godinu. U junu ove godine registrovano je preko 11.000 noćenja ili skoro 50 odsto više nego lani početkom ljeta.

– Ovo je najveći broj registrovanih noćenja u junu u protekloj deceniji – kaže Marko Radić, direktor Turističke organizacije.

U Trebinju više dana borave domaći i strani turisti, pa je  registrovanih noćenja domaćih turista za prvih šest mjeseci 2018. godine 43 odsto od ukupnog broja noćenja, dok je preko 22.000 stranih turista ili oko 57 odsto noćilo u Trebinju.

Od stranaca prednjače Turci, a slijede ih Francuzi, Južnokorejanci i Kinezi, dok od domaćih turista je najviše posjeta iz Srbije i Crne Gore.

Veliki broj turista dolazi i u jednodnevne posjete jugu Srpske, a od početka godine turistički informativni centar posetilo je preko 4.500 turista, odnosno skoro 50 odsto više nego lani.

– Riječ je o turistima iz čak 61 zemlje svijeta, a najviše posjeta je Rusa, Francuza, Španaca, Njemaca, Poljaka, Amerikanaca, kao i turista iz Srbije – ističe Radić. Trebinjska turistička organizacija ove godine pokrenula je i akciju u kojoj je vlasnicima smještaja davala od 200 do 400 KM za opremanje soba ili apartmana.

– Registrovano je još 170 novih kreveta, a visina vaučera je zavisila od ponude, da li je opremanje soba za odmor, aparmana ili kuća – objašnjava Radić.

U trebinjskoj Turističkoj organizaciji ove godine nude i promotivni material na 21. svjetskom jeziku, a na njihovoj veb stranici mogu se naći sve informacije na tri jezika, srpskom, ruskom i engleskom.

Ove sezone posjetiocima znamenitosti Trebinja mogu pokazivati samo licencirani vodiči iz Republike Srpske, što tržišna inspekcija strogo kontroliše.

Predhodnih godina turiste kroz Trebinje vodili su i vodiči iz susjednih država, koje su angažovale agencije, što je stvaralo probleme domaćim vodičima kojih je sve više. Kao glavni problem je bio i to šta strani vodiči pokazuju strancima u Trebinju.

Interesovanje za kuće

U agencijama za smještanje turista kažu da je sve više interesovanja za kuće koje su adaptirane za izdavanje i na nekoliko kilometera izvan grada.

– Stranci traže takve kuće koje su i desetak kilometara od centra. Njihova cijena je po 100 KM za noć, a interesovanje raste – objašnjavaju u jednoj trebinjskoj agenciji.

U Trebinju je registrovano 1.800 kreveta, a ovaj broj je znatno veći, jer svi vlasnici se ne odlučuju da registruju smještaj.

Dubravka Čolović/Blic

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
WEB design