Zajednički koncert KUD-ova "Alat" i "Oplenac"

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Kulturno-umjetnička društva /KUD/ "Alat" iz Trebinja i "Oplenac" iz australijskog grada Adelejd održala su zajednički koncert na platou ispred trebinjskog Muzeja Hercegovine.

 

Trebinjsko KUD domaćin je ansamblu "Oplenac", kojima je sinoćnji koncert bio prvo predstavljanje na ovim prostorima, a u Trebinje su stigli na inicijativu sveštenika Strahinje Janjića, paroha u glavnom gradu Južne Australije.

"Kad sam polazio za Australiju nisam znao da je ovo moguće, ali tamo gdje god ima Srba, slože se, jedni druge vole i zajedno se Bogu mole. Moguće je da se ljudi koji žive 20.000 kilometara udaljeni od otadžbine, skupe i zajedno čuvaju ono što je njihova svetinja i što ih veže za korijene i porijeklo", istakao je Janjić.

Predsjednik folklorne grupe "Oplenac" Milka Balaban istakla je da ansambl njeguje kulturu našeg naroda, ali i srpski jezik.

"Sva djeca pričaju i pjevaju srpski. Ponosni smo jer je kod nas uvijek borba da ostanemo Srbi i sačuvamo našu tradiciju", rekla je ona.

U KUD-u "Alat" ističu da je zajedničko veče folklora prilika da o tradicionalnim igrama i pjesmi nešto nauče jedni od drugih, da se upoznaju i sklope nova prijateljstva.

Folklorna grupa iz Adelejda, koja ima blizu 300 članova već 45 godina oko srpske folklorne baštine okuplja iseljenike i njihove potomke u Australiji, je na turneji po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
WEB design