Predsjednik Srpske i delegacija Trebinja na ustoličenju vladike Grigorija

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Diseldorf gdje u Hramu Svetog Save prisustvuje ustoličenju episkopa frankfurtskog i sve NJemačke Grigorija.


Sveta liturgija u Hramu Svetog Save počela je u 10.00 časova, a ustoličenje će obaviti episkop Lavrentije, koji je bio prvi episkop Srpske pravoslavne eparhije zapadnoevropske i australijske sa sjedištem u Londonu od 1969. do 1990. godine.

Ustoličenju prisustvuje više od deset episkopa, među kojima su zapadnoevropski Luka, austrijsko-švajcarski Andrej, bihaćko-petrovački Sergije, skandinavski Dositej, timočki Ilarion, temišvarski Lukijan, raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni vladika Konstantin, kao i dvojica ruskih vladika Marsko i Tihon.

Na ustoličenje je stigao i veliki broj vjernika iz Srbije i Republike Srpske.

Ustoličenju prisustvuju direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i njegov zamjenik Mirko Ćurić, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, načelnik Bileće Miljan Aleksić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, direktor HET-a Gordan Mišeljić, biznismen Vuk Hamović i brojni drugi ugledni gosti.Vladika Grigorije do sada je bio episkop zahumsko-hercegovački i primorski. Na vladičanskom tronu Hercegovačke eparhije 3. oktobra 1999. godine vladiku Grigorija ustoličio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije po blagoslovu tadašnjeg patrijarha Pavla.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog aabora u maju 2018. godine, episkop Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve NJemačke.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design