Traže izmještanje Spomen-ploče postavljene 1951. godine

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Članovi Udruženja boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini zatražili su na današnjem protestu u Trebinju da se sa zidina Starog grada ukloni Spomen-ploča partizanskim jedinicama i izmjesti u posebnu prostoriju.

Predsjednik Udruženja boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini Dražen Čučković, rekao je da ovo udruženje neće ništa rušiti, jer nisu militanta organizacija, ali traže da se ploča skine sa ulaza u Stari Grad.

Isticanje natpisa farbom na ploči postavljenoj 1951. godine iznad ulaza u Stari grad, na kojem se veličaju 29. udarna divizija i 2. dalmatinska udarne brigada, neprihvatljivo je za potomke žrtava jer je, kako je poručeno, riječ o jedinicama koje su strijeljale više stotina Srba u Trebinju i okolini tokom oktobra, novembra i decembra 1944. godine.

On je naveo da prilikom obnove natpisa na ovoj ploči nije ispoštovana nijedna procedura.

"Stari grad nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i nije traženo ni njihovo odobrenje", rekao je Čučković.

On je istakao da ovo udruženje nema ništa protiv Spomenika borcima NOR-a koji se nalazi u Gradskom parku.

"Taj spomenik ima i umjetničku vrijednost. Tu se nalaze posmrtni ostaci ne samo boraca protiv fašizma već i ostalih žrtava", rekao je Čučković.

Član Udruženja boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini Vujadin Vuković rekao je da će tražiti da se o svemu ovome izjasne i odbornici Skupštine grada na prvoj narednoj sjednici.

"Sljedeći naš zahtjev biće upućen prema Narodnoj skupštini Republike Srpske o usvajanju rezolucije o uklanjanju nasljeđa totalitarnog režima", rekao je Vuković.

Iz Udruženja su poručili da će tražiti i da se izmjeste biste narodnih heroja iz Gradskog parka.

Povodom intervencija na spomen ploči na zidinama Starog grada, iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinje ranije su pojasnili – da nije riječ o obnovi, već o redovnom održavanju spomenika.

U odgovoru na odborničko pitanje na posljednjoj sjednici Skupštine grada, iz ovog odjeljenja je saopšteno da je održavanje postojećih spomenika na području grada Trebinja njihova propisima utvrđena nadležnost, te da na ovoj spomen ploči nije rađena nikakva rekonstrukcija, već je spomenik osvježen farbom, što se radi periodično i za druge spomenike u gradu.

Spomen-ploča postavljena je 1951. godine, na sedmu godišnjicu oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu.

Na spomen-ploči,  koju je 4. oktobra 1951. postavio Gradski odbor Saveza boraca NOR-a Trebinje, urezana je sljedeća poruka:

"Neka je slava i hvala borcima XXIX Hercegovačke udarne divizije i Dalmatinske udarne brigade koji su poslije žestokih borbi 4. oktobra 1944. godine oslobodili naš grad".

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design