KUD "Alat - Svislajon" na RTRS-u (Foto)

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Osjećaj pripadnosti svojim korijenima i osjećanje ponosa zbog bogatstva tradicije i običaja, ljepote igre i pjesme koja grije dušu, emisija “Igrajući, pjevajući” na programu Televizije Republike Srpske, petkom od 21 čas i 15 minuta.

alat kud trebinje

U prvoj emisiji KUD „Alat – Svislajon“ iz Trebinja

kud alat igrajuci pjevajuci rtrs kud alat igrajuci pjevajuci rtrs kud alat igrajuci pjevajuci rtrs kud alat igrajuci pjevajuci rtrs

Tradicija i običaji jednog naroda, osim jezika i religije, utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta jedne zajednice. Koliko je čuvanje običaja značajno za svaku zajednicu, najbolje govori izreka: “Bolje zemlju prodati, nego običaj izgubiti”.

Time se vodio i naš tim, koji vam je pripremio jedinstvenu zabavno muzičku emisiju “Igrajući, pjevajući”.
Igrom i pjesmom predstavićemo 33 kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske, vidjećemo najbolje koreografije njihovih folklornih ansambala i orkestara, instrumentaliste, pjevačke grupe i soliste, ali i užavati u starim dobrim narodnim pjesmama u izvedbama poznatih pjevača.

Ovim serijalom provešće vas voditeljski par Sandra Đukanović i Višeslav Ranković D. Petković.
Saradnja između Sandre i Višeslava počela je sasvim slučajno. Kao voditeljski par izbor su producenata muzičkog serijala „ Igrajući, pjevajući“. Višeslav do sada nije radio u voditeljskom paru, dok Sandra jeste u nekoliko emisija.

O njihovoj saradnji kaže:

„U svojoj dvanaest godina dugoj uredničkoj, novinarskoj i voditeljskoj karijeri imala sam priliku da radim u nebrojeno voditeljskih parova. Višeslav je jako prijatan saradnik. Nije nametljiv i iako do sada nema iskustava vođenja u paru, dobro nam ide. Ja pišem najave za serijal, ali se oko svake konsultujem sa njim i naravno, prije snimanja napravimo zajedničke izmjene, ako je to potrebno, i dogovorimo se o svim detaljima o snimanju.“

Višeslav Ranković D. Petković oduševljen je radom na Radio Televiziji Republike Srpske, projekat „Igrajući, pjevajući“ je „po njegovom ukusu“, a rad sa ekipom odličan.

„Dopada mi se emisija sama po sebi, pa je onda i sve ostalo vrlo jednostavno. Koncept emisije kao da je pravljen po mom ukusu, mislim da je tradicija srpskog naroda na ovim prostorima neiscrpna tema i tema o kojoj se u medijima malo govori. Kao da smo i sami počeli zaboravljati svoje običaje. Nadam se da ćemo ovom emisijom zainteresovati i mlade da se okrenu istoriji i tradiciji. Moram pohvaliti ekipu koja me prihvatila na najbolji mogući način.“

Ovim serijalom emisija upoznaćemo kulturu i običaje širom Srpske i takmičenjima saznati koje kulturno-umjetničko društvo najbolje igra i pjeva. O pravilima takmičenja Sandra kaže:

„U svakoj emisiji predstaviće se po jedno kulturno – umjetničko društvo iz Republike Srpske. Tokom nastupa njihov rad pratiće petočlani žiri, a svi KUD-ovi se predstavljaju sa jednom takmičarskom koreografijom sa prostora Republike Srpske i jednom revijalnom koreografijom, po svom izboru. Takođe predstavljaju i muške i ženske pjevačke grupe, kao i instrumentaliste i soliste KUD-a, tj. svirače i pjevače. Nagrada za najbolji folklorni ansambl iznosi 3.000,00 maraka i obezbjeđuje učešće na Međunarodnom festivalu folklora “Dukat fest", kaže Sandra i dodaje – „Ovoga petka, u prvoj emisji promovišemo bogatu tradiciju i narodno stvaralaštvo, pjesme i igre iz Hercegovine. Prvo kulturno – umjetničko društvo koje će se predstaviti i takmičiti u serijalu „ Igrajući, pjevajući“ je KUD „Alat – Svislajon“ iz Trebinja, koje će izvesti takmičarsku koreografiju „ Hercegovačka svadba“.

U revijalnom dijelu svog programa izvešće „ Igre iz Beograda“ i pjesme i igre iz svog kraja. Predsjednik žirija koji će pratiti sve takmičare, profesor Milorad Kenjalović, objasniće propozicije takmičenja. U revijalnom dijelu programa nastupiće etradni umjetnik, Raša Pavlović, uz muzičku pratnju narodnog ansambla pod upravom Perice Jaćimovića“.
Ne propustite petkom na programu Televizije Republike Srpske „ Igrajući, pjevajući“.

RTRS/eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design