Trebinje: Braći Alijagić dva miliona maraka!

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Braći Salihu i Muameru Alijagić, Republika Srpska i Opština Trebinje dužni su da isplate1.978.200 maraka sa zateznim zakonskim kamatama od 27.jula 1993. godine za navodno 27 otuđenih mašina iz njihove zanatske radnje tokom posljednjeg rata rečeno je danas u Okružnom privrednom sudu u Trebinju.

Sudija Okružnog privrednog suda u Trebinju Smajil Begović potvrdio je za naš portal da su tuženi braći Alijagić dužni da isplate i naknade troškova parničnog postupka u iznosu od 86.144 KM u roku od 30 dana.

Iako su posljednja dva vještačenja bila u potpunosti različita, Sud je uvažio nalaz Instituta "DŽemal Bijedić" iz Mostara, dok je sudski vještak Neđo Krulj iz Trebinja mašine procijenio na sedam puta manju vrijednost.

U obrazloženju presude navodi se da je Sud prihvatio nalaz i mišljenje Instituta iz Mostara jer su u svom nalazu tvrdili da su mašine u momentu izuzimanja bile ispravne, a što tuženi tokom postupka nisu osporili niti su sudu predložili ijedan dokaz iz koga bi se moglo utvrditi da te mašine nisu obavljale određene mašinske radnje.

"Važno je napomenuti da su svi nalazi u ranijim spisima u pogledu vrijednosti mašina sačinjeni u približnom iznosu sa nalazom Instituta za mašinstvo iz Mostara,dok je nalazom i mišljenjem vještaka Neđa Krulja određeno da vrijednost mašina iznosi oko 300.000 KM, kao i da se radilo o starom gvožđu, a ne o mašinama koje su imale upotrebnu vrijednost, pa taj nalaz ovaj sud nikako nije mogao prihvatiti", navodi se u obrazloženju presude.

Sud nije mogao uvažiti vještačenje Krulja iz razloga što je tvrdio da je nalaz radio na bazi firme "Knut" iz Njemačke koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, dok je Sud tokom postupka utvrdio da ta firma nije proizvođač opreme nego firma za prodaju opreme.

Kao jedan od razloga zbog čega se nije uvažio nalaz vještaka iz Trebinja navodi se da je Sud, uvidom u cijene novih mašina koje su priložene u spis i njihovim umanjenjem na 10 odsto vrijednosti zbog godina starosti, utvrdio da vještak nije postupio prema pravilima nauke, struke i vještine, već je nalaz uradio kao da se radi o starom gvožđu.

U Privrednom Okružnom sudu kažu da je protiv ove presude dozvoljena žalba Višem privrednom sudu u Banjaluci.

Pravobranilac Republike Srpske Radenko Savić istakao je da nije još pročitao presudu, ali da je iznenađujuća i neočekivana.

"Nadali smo da će Sud uvažiti sve naše argumente i da će tužioce
odbiti sa tužbenim zahtjevom", rekao je Savić i dodao da će se Pravobranilaštvo na presudu žaliti i izrazio nadu da će je Viši privredni sud uvažiti.

Savić smatra da je trebalo da bude urađeno supervještačenje, jer se radilo o dva nalaza različitih vrijednosti, te istako da se i u Republici Srpskoj mogao raditi drugi nalaz, a ne u Mostaru.

Spor u slučaju braće Alijagić vodio se 13 godina.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design