Vučurević: "Moramo braniti Trebinje i Hercegovinu"

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Trebinje 18.04.2013 - U Trebinju je u toku vanredna sjednica Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda - odnos institucija Republike Srpske prema Trebinju i Hercegovini.

U obraćanju na današnjoj vanrednoj sjednici gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je odnos republičkih vlasti prema Hercegovini uporedio sa Kosovom, dodavši da "kosovsko pitanje u Hercegovini treba što hitnije rješavati razgovorom i dogovorom".

"Mi moramo braniti Trebinje i Hercegovinu. Naši osnovni resursi su blizu doboša. Jedini pametan izlaz iz ovakve situacije jeste dogovor i saradnja, a u suprotnom biće preduzete radikalnije mjere", rekao je Vučurević, ne preciziravši od koga se treba da brani Hercegovina i ko će i kakve mjere preduzeti, te pozvao "građane Hercegovine na jedinstvo".

Šef Kluba odbornika SNSD-a Marko Mitrović upitao je gradonačelnika Trebinja po kom osnovu je sazvana vanredna sjednica gradskog parlamenta i u ime ovog kluba osudio Vučurevićeve izjave u kojima je iznio niz uvreda na račun predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović naglasio je da su "nedopustivi Vučurevićevi ispadi koji ne samo da vrijeđaju usvojeni etički kodeks ove skupštine već i sve građane Trebinja, potencijalne investitore i susjedne gradove.

"Da li je gradonačlenik Trebinja jedini od pet gradonačelnika koji je uspio svojim nedoličnim ponašanjem da minimizira učešće republičke vlasti na teritoriji grada Trebinja i Hercegovine? Kao građanin Trebinja zavidim gradonačelnicima Bijeljine i Doboja Mići Mićiću i Obrenu Petroviću na korektnoj saradnji sa predsjednikom Republike i Vladom Srpske. NJihovi građani su sigurno u prednosti u odnosu na nas", istakao je Petrović.

On je ocijenio da je najlakše srušiti izgrađene odnose i zamolio gradsku administraciju da objavi koje projekte su aplicirali Vladi, a da su oni odbijeni.

"Vrlo je važan spisak tih aplikacija, jer se po tome mogu ocijeniti i aktivnosti gradonačelnika...", istakao je Petrović. On je naglasio da odbornici iz SNSD-a ne znaju govoriti na način na koji govori Vučurević, ali znaja da porede rezultate rada gradske administracije.

"Takođe, znamo da poredimo rezultate rada republičkih organa i ustanova. Neću da budem maliciozan, ali nažalost nema se šta ni porediti", istakao je Petrović.

On je naglasio da sve što je traženo od predsjednika Republike je dobijeno, a to što se nemoć i neorganizovanost želi prebaciti na nekoga drugog je nedopustivo.

"Gradonačelnik treba da priziva na sabornost i druženje, a ne samovoljno da razbija do sada dostignuti nivo prijateljskih odnosa grada i Republike. Treba taksativno navesti zajedničke teme između grada i Republike i da vidimo gdje to ima problema", naglasio je odbornik SNSD-a.

Petrović je rekao da je očigledno da je posljednjih dana kulminacija u Vučurevićevoj partiji, PDP-u, doprinijela da on ne zna kojim kolosjekom da krene.

"Da li Ivanićevim ili Vašim. Ivanića su napustili Mikerević, Nagradić, Grujičić, Delić, a uskoro će i Zoran Đerić, kako navode pojedini mediji. Mi očekujemo osnivanje nove političke partije na čelu sa Vama", poručio je Petrović.

Odbornik DNS-a Petar Ivanković rekao je da je iznenađen i začućen sazivanjem vanredne sjednice, ocjenivši je neprimjernom. On je ostakao da su ministri Republike Srpske proteklih dana obilazili cijelu Hercegovinu i da se ni od jednog predstavnika lokalnih zajednica nisu čule neprimjerene riječi na njihov račun, osim od gradonačelnika Trebinja.

On je upitao gradsku vlast ko im brani da pokreću projekte i poručio da, ukoliko nastave sa ovakvom politikom, ništa dobro neće donijeti građanima Trebinja.

Ivanković smatra da treba analizirati zbog čega je došlo do ovakvog stanja u gradu, naglasivši da se ne može stalno neargumentovano napadati.

Vanrednoj sjednici gradskog parlamenta prisustvuju svi načelnici opština sa područja Hercegovine, osim načelnika opštine Bileća. (Srna)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

26-04-2018
Prva faza radova u MRKONJIĆIMA: Razvijati infrastrukturu, redovan duhovni život, a sačuvati autentičnost hercegovačkog sela